Covid és túlsúly

2020.11.12

Egy sor kutatás bizonyítja (erről egy csomó nemzetközi és haza cikk is ír), hogy a túlsúlyosokat jobban leteríti a koronavírus, mint egészséges testösszetételű társaikat:

"Egy új tanulmány keretében több mint 5200 fertőzött ember esetét vizsgálták meg. A csoportban lévők 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19-betegség miatt, mint azok, akik normális testtömegindexűek."

Izgalmas tény főleg nekünk, magyaroknak, hiszen

az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a 4.  helyen állunk.

Ezzel a poszttal persze nem azt üzenem, hogy aki túlsúlyos, "az nem is számít, vessen magára, stb." hanem épp ellenkezőleg: lássunk át összefüggéseket, folyamatokat (nemcsak a vírus kapcsán, hanem azon túl is), mert a nagy súlyfelesleg nemcsak trend, alak, ízlés kérdése, hanem az egészségünkkel alapvetően öszefüggésben van! (Meg amúgy az anyagi helyzetünkkel is: az EU-ban az elhízással járó egészségügyi kiadások és a munkából való kiesés évente 70 milliárd eurót emésztenek fel.)


DE MIÉRT IS KISZOLGÁLTATOTTABB, AKI TÚLSÚLYOS?!

Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy az általános fittség (vagyis hétköznapi értelemben vett egészség, kondi) összefüggésben van az immunrendszerünkkel, ami természetesen nemcsak magát az ellenálló képességet jelenti, de azt is, hogy mennyire sikeresen küzd meg a szervezet egy lehetséges betegséggel. Lássuk, miért:
.

 • A egyik kulcsszó az izomtömeg, ugyanis az izomtömeg (kg-ban mérve magassághoz viszonyítva) és az immunitás között komoly kapcsolat van, de olyan kutatás is készült, mely azt veszi górcső alá, hogy milyen összefüggés van a rendszeres mozgás és megbetegedések gyakorisága közt. A másik izgalmas kutatási vonal, hogy ha már megtörtént a baj (megbetegedés, baleset, sérülés stb.), akkor mennyivel gyorsabban regenerálódnak az aktívan sportoló és/vagy megfelelő izomtömeggel rendelkező és/vagy elegendő fehérjét fogyasztók. A válasz röviden: sokkal gyorsabban.
  .
 • A másik kulcsszó a táplálkozás, illetve hiányállapot: amennyiben a túlsúly oka a nagy mennyiségű rossz tápanyagok bevitele, az egyik következmény a hiány-állapot, vagy minőségi éhezés állapota. Ez azt jelenti, hogy a szervezet kevés olyan vitamint, ásványi anyagot, rostot kap meg, amellyel valóban jól tudna működni, nemcsak a hétköznapokban, hanem nagyobb terhelés, betegség esetén.
  .
 • Természetesen a nagy mértékű elhízással egyéb problémák is járnak: cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák, ízületi és gerinc problémák. Talán nem kell kifejteni, hogy ezek a járulékos, sokszor krónikus betegségek szintén egy csomó rizikóval járnak, ráadásul újabb problémákat vetnek fel: pl. ízületi fájdalommal, derékfájdalommal kevésbé van kedvünk sportolni indulni, ami fokozza a passzív életmódot.
  .
 • És akkor a közvetett eredményekről is esen szó: a kvésbé aktív élet, rossz közérzet következményei a még kevesebb mozgás, depresszió adott esetben, bezárkózás és érzelmi evés - szóval a túlsúly (ahogy mondani szoktam) nem egy állapot, hanem egy negatív spirál lefelé.


MI A MEGOLDÁS?

Mindig azt szoktam mondani, hogy a folyamat kezdetén (főleg, ha nagy túlsúllyal küzdünk), ne kockahasban, szálkás combban gondolkozzunk. Kivéve persze, ha ez az ami nagyon motivál - de általában ez inkább irreális és unszimpatikus, szóval első célunk legyen, hogy

 • ledobjunk 10 kilót 2 hónap alatt (belátható célok)
 • megszeressünk 3-4 egészséges ételt, 1-2 új menüsort
 • megtaláljuk azt a sportot, ami kikapcsol és élvezzük
 • felismerjük az érzelmi evést, hangulati ingadozásokat és találjunk rá más eszközöket


NEM KELL FITNESZ-MODELLNEK LENNI!

Att is fontos tisztázni, hogy nem kell mindenkinek darázs derékkal, leszálkásított formában gondolkodni: 

1. egyszerűen optimalizáljuk a testzsírt (kb. 18-28% nőknél, 10-20% féfiaknál), 

2. és törekedjünk az erőfejlesztésre, egy alapvető jó kondira - ami mellett élvezhetjük az ízeket is, a pihenést is, de közben jól érezhetjük magunkat a bőrünkben is.... legalábbis ez egy jó cél lehet, a következő 20-30-40 évre! <3Válogass az online alakformáló - életmódváltó programjaim közül, amelyekkel 4-8 hét alatt szuper eredményeket tudsz elérni!

Hámori Blanka

edző, coach