Coaching: Készíts új terveket - segítséggel!

2020.09.16

Egy nagyon jó visszajelzést kaptam egy coaching ügyfelemtől (ő évekkel ezelőtt edzésre is járt hozzám egyébként), szóval azt mondta: "Veled az a jó, hogy kósza ötletekből, félelmekből, célokból komplett tervet csinálsz nekem."

Ez a vélemény nagyon jól esett a szívemnek, főleg, mert tényleg azt vallom, hogy mind a személyi edzés, mind a coaching folyamat legfontosabb része, hogy jó tervet készítsünk, amibe belefoglaljuk:

 • a céljaidat, akár segítünk a kósza álmokat céllá fogalmazni, méghozzá reálisan, leegyszerűsítve, hogy valóban elérhető és inspiráló legyen. Igyekszünk végére járni, hogy melyek a valódi célok, és melyek a ránk aggatott elvárások. 
  Ez a fitneszben és a coachingban is igaz: a SAJÁT célok és azok realizálása az első lépés, pl. fogyás vagy karrier váltás esetén!
  .
 • a személyes adottságokat, időbeosztást és tempót is figyelembe vesszük a tervkészítésnél, tisztázzuk hogy mi fér bele időben, energiában, stb. 
  Minden területen tudnunk kell, hogy mit lehet, mit kéne és mit vagyunk hajlandók vállalni a siker érdekében. Van, ami lassítja (pl a szoptatás a fogyást), van ami gyorsítja a folyamatot (pl. ha hajlandók vagyunk plusz órkákat a célunkra szánni), ezeket tisztázzuk az elején. 
 • a konkrét teendők listázása időpontokkal a következő lépés. Fel kell valakit hívni, utána járni, rendszeressé tenni egy szokást? Konkretizáljuk, naptárba iktatjuk, helyet találunk neki.
  Vannak egyszeri és vannak rendszeres feladatok, ezeket egyesével átnézzük, átláthatóvá tesszük a hogyant
  .
 • az első 3 lépést, de lehetőleg minimum egyet már aznap meglépünk. Ez az élmény rendkívül fontos, mert érezni fogjuk, hogy elindult a folyamat. 
  Ez a fitneszben lehet az első edzés, egy étkezési lista szerinti bevásárlás, a karrierváltásban a CV átnézése ott azonnal, a konfliktus kezelésben egy tisztázó lista, stb. 
  .
 • a folyamatban heti 1x részt vesz a coach (ahogy az edző is). Ez pszichésen, és gyakorlatban is fontos.
  De míg az edző szakértőként utasításokat ad, addig a coach csak vezet és támogat, kérdez és megkérdőjelez, hogy tisztábban lásd az utad és megtaláld a saját erőd. Erről itt írtam többet!
  .
 • A folyamat bizonyos pontjain pedig segítünk számot vetni, sikert értékelni, esetleg változtatni a stratégián. 


Szimpatikus a folyamat? Úgy érzed segíthet bármilyen területen a változtatásban? Keress fitnesz vagy coaching folyamat kapcsán itt. 

Hámori Blanka

edző, coach