Állandóan éhes vagy?! Ezért!

2020.09.25

Tudtad, hogy a folyamatos éhség, vagy fel-felmerülő sóvárgás több okból is fakadhat? Fontos, hogy a valós okokat megtaláljuk, különben akkor is eszünk, amikor a szervezetünk mást akar üzenni, amikor egyáltalán nincs szüksége kalóriára. A túlsúly ellen hiába küzdünk "vasakarattal", ha valójában olyan alamuszi ellenségekkel kell megküzdeni, mint a tudattalan rossz szokások, érzelmi instabilitás vagy tápanyag hiány.  


"Ha nem az éhség a probléma, nem az evés a megoldás."

Mi lehet az állandó éhség és sóvárgás hátterében?

Lássunk néhányat:

 1. MINŐSÉGI ÉHEZÉS, avagy tápanyaghiány.
  Hiányzik valami a szervezetednek
  (valamilyen vitamin, ásványi anyag, zsírok, rostok, egyebek...) ez sóvárgásban nyilvánul meg. Például a "jó zsírok" utáni sóvárgás a sós nasik, a kálium utáni sóvárgás a csoki iránti sóvárgásban jelenik meg. Ez esetben NEM igaz, hogy "adjuk meg, amit a szervezet megkíván", ugyanis NEM adják meg azt a minőségű pótlást, ami szükséges. A minőségi éhezés vagy hiányállapot lényege, hogy NEM kalória után sóvárog a szervezet! Válaszd a minőségi ételeket, figyelj a fehérje bevitelre,  válaszd az algákat, hogy minden tápanyagot megkapj amire szükséged van.  
  ..
 2. Érzelmi, pszichológiai hiányokkal küzdesz: például a az ingerek-, a kapcsolódás- vagy a nyugalom-hiány, az intimitás vagy elismerés iránti vágy sarkallhat minket evésre (ezek az ún. érzelmi evések), ha valamiért az rögzült, hogy az evés maga, vagy bizonyos ízek, színek pótolják a fentieket. Ez esetben természetesen szintén más irányban kell tapogatózni a megoldások felé: önismereti út (pl. coaching), naplózás, új eszközök beemelése a megoldás.
  ..
 3. Lehet, hogy kimerült vagy, ugyanis a kialvatlan, fáradt szervezet is kívánja a szénhidrátot. Az energia hiánya persze ez esetben alvással megoldandó, de ha rosszul dekódoljuk a jelzést, vagy nem tudjuk megoldani az alvást (pl. egy pici baba mellett...), akkor nagyobb eséllyel nyúlunk plusz kalóriákhoz, főleg cukorhoz. Naplózd az alvási szokásaid, és ügyelj a napi legalább 6 órás, zavartalan pihenésre.  
  ..
 4. Stressz-hormonok: a hormonok is bonyolítják a hízás-fogyás folyamatát, amiről keveset hallunk és életmóddal van összefüggésben, az a kortizol nevű hormon. Ennek szerepe, hogy arra sarkallja a szervezetet, hogy nagyobb stressz után pótoljuk az elégetett kalóriát. A baj csak az, hogy ma már nem olyan "zsírégetőek" a stresszeink (pl. nem kell mammut után rohanni, csak az íróasztalunknál ülve puffogunk), szóval az efféle éhség becsapós! A stresszel coachingban és fitneszben is tudunk foglalkozni. 
  ..
 5. Lehet, hogy túl passzív vagy fizikailag: a kevés mozgás növeli az étvágyat, ezért is van, hogy a fitnesz programokban első körben a sportot iktatjuk be, és (habár eleinte nőhet az étvágy, de hosszútávon) optimalizálódik az étvágyunk! Kezdj el edzeni!
  ..
 6. Rossz szokások rögzültek - ez persze picit összefügg a 2-es ponttal, de fontos tudni, hogy nem kell "extra érzelmi ok" az érzelmi evésre. Egyszerűen a gyerekkorban megismert mennyiségek, ízek, színek szimpatikusabbak, pedig a szervezet maga (biológiailag) nem erre vágyik. Gondold át, mely helyzetekben vagy hajlamos úgy étkezni, olyat választani, ami nem olyan egészséges, neked mégis úgy esik jól a döntés. 
  ..
 7. Nem veszed észre, ha tele vagy. Az "éhségpont" vagyis, hogy mikor elég, az agy által küldött üzenet, amit sajna az ízek, érzelmek, élvezet kavalkádjában nem mindig veszünk észre. Érdekesség: legújabb kutatások szerint a "örökölt" kövérség hátterében az áll, hogy az agy hibásan egyálatlán nem jelzi a telítettség-érzetet. Erről bővebben ITT olvashatsz. Figyelj oda, hogy lassan egyél, és bátran told félre ha elég volt. 

SZÓVAL A TÚLSÚLY, TÚLEVÉS HÁTTERÉBEN NEM CSAK SZOKÁSOK VAGY CSAK BIOLÓGIAI OKOK VAGY CSAK ÉRZELMEK ÁLLNAK! HANEM EZEK KOMBINÁCIÓJA!

Tudj meg többet a saját működésedről: fitnesz és coaching velem:)


Hámori Blanka

edző, coach