Magyar nők és pozitív énkép

2020.07.16

Páran tudjátok, hogy a nyelvszakos diplomám mellett szociológiát hallattam, ám végül sosem diplomáztam le. A nagy álmom az volt, hogy a magyar nők énképét, önbizalmát javítsam és végüól (edzőként, coachként) végül ezt is teszem, picit másképp persze.

Az elémúlt 12 évben számtalan nővel dolgoztam, és arra jutottam, hogy a kulcs az "énkép" fogalma.


A pozitív énkép

Az énkép a magunkról alkotott, érzelmekkel átszőtt vélekedéseink halmaza." - tartja a definíció. Vagyis az énkép az a kép, amilyennek magunkat látjuk - és ehhez a képhez természetesen pozitívabb vagy negatívabb érzelmek kötődnek. Ha az énképünk (vagyis a kép és az érzelmek is) pozitívak, akkor az egész életünk pozitívabb lehet? Vagyis a boldogság kulcsa, hogy érezzük jobban magunkat a bőrünkben - de hogyan ennyi elvárás között??

Az énképünk azért összetett, mert pici korunk óta folyamatosan változik, alakul: a tapasztalataink, visszajelzések, kortársainkkal való összehasonlítások eredményeképpen. Az énkép sajátossága, hogy ugyan rugalmas, de igényünk van a stabilitásra: vagyis arra, hogy mikor jól vagyunk a bőrünkben az úgy "maradjon".  Vagyis kapaszkodni akarunk bele, az erős önkép erre alkalmas is, minden életterületen átsegít, ha az énkép (és vele együtt az önértékelés, önbizalom és önelfogadás) pozitív. 


Milyen a magyar nők énképe?

A WMN Magazin és Dove "nagy szépségtesztje" komoly hiányosságokat mutat önbizalom terén a magyar nőknél. Mint kiderül: leginkább a külsőségek és a külső elvárások határozzák meg, jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. 

"A legtöbben, minden ötödik nő (21%), mindössze "átlagosnak" érzi magát. Bár az némi reményre ad okot, hogy ugyanilyen arányban gondolják azt is: jól néznek ki (21%), mégis azt mutatják az adatok, mintha a magyar nők "félnének" szépnek látni önmagukat.

A WMN Nagy Szépségtesztjét kitöltő több mint ötezer nő közül minden harmadik nagyon egyetértett azzal: "nem szoktam azt mondani magamra, hogy szép vagyok", és 80 százalékuk nyilatkozott így: "zavarba jövök, ha valaki azt mondja rám, hogy szép vagyok".

A válaszokból az látszik, hogy komoly hiány van Magyarországon az egészséges önbizalomból, a pozitív önképből és a magabiztosságból."


Nem igazán kutatják, vizsgálják, hogy a magyar nők énképe, önbizalma milyen mondjuk más országok nőihez képest, vagy hogy mennyit változott az elmúlt 50 évben a saját magunk megítélése - pedig érdekes lenne! A történelmünk, a "magyar gondolkodás" (ha van ilyen) rányomja a bélyegét a női önbizalomra, a pozitív énképre is? Milyen az önértékelésünk, milyen erős a belső kontroll? 

Egy biztos: egyéni szinten már most el lehet kezdeni a változást - ha csak a saját, majd a lányunk, majd a nő ismerőseink pozitívabb önmegítélésével törődünk, minden picit jobb lesz. 


Hogyan alakítható?

Egy biztos: az énkép alakítható, sőt, ha akarjuk, ha nem, az énképünk életünk végéig alakul - miért ne "nyúlnánk" hát bele tudatosan?! A tapasztalatok, új információk beépítésével az önmegítélésünk alakul, ez pedig könnyen elérhető kis lépésekben is: 


  • Sport, egészséges életmód
  • Önismereti út, múltunk, szerepeink rendezése
  • Szokás átalakítás, újratervezés
  • Kapcsolatok, konfliktusok rendezése
  • Tanulás (minden irányban)


A Fitnesz és Coaching Koncepcióm pontosan ezért különleges: mind a konkrét fizikai tükörképünk, testképünk mozdulhat pozitív irányba, de a belső változás is közelebb visz a pozitívabb énképhez!

Hámori Blanka

edző, coach