A jó napirend 5 pillére

2020.09.25

A jó napirend - tapasztalataim szerint - tartalmazza az alábbi 5 dolgot. Természetesen mindenkinek egyéni a napi időbeosztása, de ezek a pontok mindenképp segítenek, hogy jól tudjunk működni az életünkben. 

1. A reggel

A napirend sarkalatos pontja a reggel, hogy hogyan indul a nap: kialudtam-e magam, rend van-e körülöttem, tudom-e hogy miért indulok el aznap (motivációk), tiszta-e hogy mennyi a teendőm. Egy kis reggeli mozgás (10 perc nyújtás, átmozgatás, jóga is elég) és egy nagy pohár víz, hogy beinduljunk fizikailag, aztán másik 10 perc (mondjuk meditáció, üldögélés az ablaknál vagy naplóírás), amíg picit elcsendesedem, felidézem a motivációim, életszeretetem, feladataim. Utána 2 percet rászánok, hogy átlássam az aznapi teendőket, programokat. 

2. Mozgás és én-idő

A napirendben mindig szerepeljen valamennyi fizikai mozgás, főleg ha ülőmunkát végzünk: ha nem is edzés, de a fent leírt reggeli torna, séta, vagy csak gyalogoljunk le egy buszmegállót, válasszuk a lift helyett a lépcsőt... Legyen legalább pár percnyi én-időnk a nap folyamán (nem, nem a pisilés, és ne is az autóban felfalt péksüti!), valami üdítő, egészséges, felemelő.

3. Nem túl feszes, tartható

A jó napirendbe nem kell ezer dolgot belesűríteni, csak épp annyit, amennyit elbírunk: nem kell minden napra edzést betervezni meg heti 2 könyvet. Legyen tartható, teszteljük is, hogy mennyi az, ami dinamikussá teszi a napot, de nem görcsössé. 

Elképzelhető, hogy olyan amit ki kell iktatnunk (programot, tevékenységet), mert az új napirendet természetesen az új céljainknak megfelelően állítjuk be. Ilyenkor fontos priorizálni, kijelenteni, hogy mi lesz az "áldozati bárány", amit feláldozunk a jó cél érdekében. 

Pl. a reggeli cukros kávéval való 15 perc üldögélést feláldozhatom, hogy 15 percet mozogjak. Mondhatjuk, hogy nem, nekem a kávézás fontosabb, de akkor ne várjunk eredményt mondjuk alakformálás terén. 

4. Tervezzünk logikusan

Passzintsunk össze és szedjünk szét tevékenységeket, hogy logikusabb legyen a napi rutin. Pl. a gyerek edzés ideje alatt olvassunk, tanuljunk (ha amúgy ez cél); főzzünk 2-3 adagot és dobozoljunk szombat délelőtt; az otthoni edzésünk alatt nézzünk sorozatot...

5. Aludjunk jól

A jó nap egy jó éjszakával kezdődik: aludjunk eleget és jól, megfelelő környezetben, ez mindennek az alapja. Az egész napunk energikus és 2x annyira vagyunk hatékonyak nappal, ha kialudtuk magunkat!


Állítsuk be együtt a napirended coaching folyamatban, vagy nézzük meg hogyan élhetnél fittebben, energikusabban, edzettebben! Várlak szeretettel!

Hámori Blanka

edző, coach